ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Φραγκοκάστελλου έχει αρχίσει μια αργή αλλά συνεχή ανάπτυξη, που όμως δεν επηρεάζει την παραδοσιακή ομορφιά της. Νέες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί σε αρμονία με την οικογενειακή ατμόσφαιρα του χωριού. Υπάρχουν διάφορες ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα που θα καλύψουν τις βασικές ανάγκες σας.
Σχεδόν όλη η ακτή αποτελείται από αμμουδιές, όπως είναι και η παραλία που βρίσκεται μπροστά από το φρούριο, η κοντινότερη στα Διαμερίσματα Monachus Monachus.
Το Φραγκοκάστελλο είναι επίσης γνωστό στους ορειβατικούς συλλόγους και σε πεζοπόρους λόγω του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Πεζοπορίας E4. Γενικά, στη Κρήτη το E4 αποτελείται από διακλαδώσεις που συνδέουν πολλά φαράγγια, όπως το Φαράγγι του Καλλικράτη, κοντά μας, καθώς και το ομώνυμο χωριό και οροπέδιο, σε ύψος 750 μέτρων. Το Φαράγγι του Καλλικράτη μπορεί να διασχιστεί ακολουθώντας ένα μονοπάτι μήκους περίπου 4 χλμ, που ξεκινά από το χωριό Καλλικράτης και τελειώνει στο χωριό Πατσιανός. Το φαράγγι είναι μόνο 1χλμ.
Χρειάζεται 2,5 ώρες για να φτάσει κανείς στην παραλία του Φραγκοκάστελου. Aλλο, διάσημο φαράγγι της περιοχής είναι αυτό της Ίμπρου. Είναι το δεύτερο μακρύτερο φαράγγι της Κρήτης μετά από αυτό της Σαμαριάς. Το Φαράγγι της Ίμπρου (ή Νίμπρου) έχει μήκος 7χλμ. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη των Λευκών Όρεων και επεκτείνεται από το χωριό Ίμπρος ως το χωριό Κομιτάδες. Σε μερικά σημεία είναι μόνο 2 μέτρα πλατύ ενώ οι πλευρές του φθάνουν τα 300 μέτρα ύψος. Σχεδόν στο κέντρο του φαραγγιού υπάρχει μια δεξαμενή που θεωρείται Ενετική. Αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία μπορεί να αποδειχτεί ο συνδυασμός μιας περιήγησης και στα δύο φαράγγια, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από τον περίπατο να ανακαλύψει ένα μέρος των επιβλητικών Λευκών Όρεων.
Επιπλέον, τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Ορειβασίας Χανίων έχουν δημιουργήσει σε συνεργασία με το κράτος τέσσερα ορεινά καταφύγια έτσι ώστε να βοηθήσουν τους επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν τα Λευκά Όρη. Κοντύτερα στο Φραγκοκάστελο είναι το καταφύγιο του Ταυρή, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1992. Το καταφύγιο του Ταυρή βρίσκεται πάνω από το χωριό Αμμουδάρι στο οροπέδιο Ασκύφου Σφακίων σε ύψος 1200 μέτρων. Μπορεί να προσεγγιστεί ακολουθώντας έναν αγροτικό δρόμο 7.5χλμ και περνώντας μέσα από το δάσος. Έχει υπολογίστεί πως χρειάζεται απο μιάμισι έως δύο ώρες περπάτημα για να εξερευνηθεί. Κάθε χρόνο στην περιοχή φιλοξενούνται κατασκηνώσεις παιδιών.
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Εύκολο
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 6μισι ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Εύκολη πορεία, επαρχιακές οδοί
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: Φραγκοκάστελο – Καψοδάσος: 45′, Φαράγγι Καλλικράτη: 3 ώρες Καλλικράτης – Ασή Γωνιά: 2μισι ώρες
Ένα άλλο αξιοθέατο στο Φραγκοκάστελλο είναι η Σπηλιά του Δασκαλογιάννη. Μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με βάρκα καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα βράχια στην ακτή. Η σπηλιά έχει μήκος περίπου 30 μέτρα (98.4 πόδια), ύψος 4 μέτρα (13 πόδια) και πλάτος 4 μέτρα (13 πόδια). Ονομάστηκε Σπηλιά του Δασκαλογιάννη προς τιμή του Κρητικού στρατιωτικού ηγέτη. Στις 4 Απριλίου, του 1770 ο Δασκαλογιάννης παρακινούμενος από την επιτυχία της επανάστασης ενάντια στους Τούρκους στην Πελοπόννησο παίρνει την απόφαση να οδηγήσει τους Σφακιανούς ενάντια στους Τούρκους. Αυτή του η κίνηση έμεινε στην ιστορία ως η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Το εντυπωσιακό είναι πως κατά τη διάρκεια της επανάστασης η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε ως νομισματοκοπείο.
Τo Φραγκοκάστελλο είναι επίσης γνωστό για τον εορτασμό των Νικήτιων. Μια γιορτή που οργανώνεται κάθε χρόνο, κατά τα μέσα Σεπτέμβρη, προς τιμήν του Αγίου Νικήτα αλλά και σε ανάμνηση των αρχαίων αγώνων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου τότε γνωστοί ως Νικήτα, αφιερωμένοι στη θεά Νίκη.
Γενικά, το Φραγκοκάστελλο μπορεί να θεωρηθεί σαν μια περιοχή που καταφέρνει να παντρέψει την ησυχία με την γραφικότητα. Εάν προγραμματίζετε οδικό ταξίδι στο Φραγκοκάστελλο θα σας είναι χρήσιμες οι παρακάτω αποστάσεις από τις κύριες πόλεις της Κρήτης: 80χλμ από Χανιά, 70χλμ από Ρέθυμνο, 170χλμ από Ηράκλειο, και 11χλμ από Χώρα Σφακίων.